вторник, 3 мая 2016 г.

Ось і закінчилися КПК практичних психологів ДНЗ. Курси промайнули неймовірно швидко. Ці курси залишаться в нашій пам’яті надовго. Адже вперше у нас була така багаточисельна група психологів ДНЗ. Вперше ми системно та цілеспрямовано використали інноваційний підхід до організації курсів підвищення кваліфікації, який реалізовувався у просторі поєднання технологій проектування, арт-терапевтичних технік, майстер-класів, воркшопів, вистав психологічного театру, роботи психологічної майстерні. Протягом курсів нас супроводжували вірші Хімочки Наталії Миколаївни (вдячні Вам за хвилини релаксу).
Так, на початку курсів перед психологами було поставлене завдання: створити спільний проект професійної діяльності щодо збереження психологічного здоров’я дитини у ДНЗ з використанням інтелект-карт. Для реалізації цього завдання було створено чотири підгрупи: психодіагностика, психологічне консультування, психокорекція, психологічний супровід. Курсанти мали можливість самовизначитися з групою, в якій вони будуть працювати. За кожною групою був закріплений тьютор (психодіагностика – Афанасьєва Т.О., психологічне консультування – Гура Т.Є., психокорекція – Чемодурова Ю.М., психологічний супровід – Донченко І.А.).  Протягом курсів психологи моделювали та проектували, задавали питання, дискутували, рефлексували. І в результаті отримали цілісний проект, який кожен з учасників може реалізувати у своєму ДНЗ.
За час проходження курсів психологи стали учасниками вистав психологічного театру, у якому мали можливість побачити свою звичну роль, і змінити її на іншу, прожити епізод іншого життя, ситуації і знайти вихід з них. Учасники мали можливість побачити себе іншими, усвідомити свої маски, обмеження, стереотипи, бар’єри, які заважають у повсякденному та професійному житті (фото).
22 квітня практичні психологи ДНЗ в рамках виставки «Освіта Запорізького краю-2016» та в межах роботи ІІ Міжнародної науково-практичної конференції стали учасниками психологічної майстерні «Використання арт-терапевтичних технологій в освітній практиці».  Ознайомилися з методикою «Чарівні фарби» (Зінкевич-Євстигнєєва Т.Д.), стали активними учасниками створення чарівного світу. Кожен мав можливість поринути у світ дитинства і стати чарівником. Тим самим, повне занурення  у процес створення чарівних фарб і чарівного світу, складання казки та її аналіз дозволила учасникам побувати у ролі клієнта. По завершенню було надано методичне обґрунтування методики.
25 квітня ми завітали до ДНЗ №145 на практику, у якому нас гостинно прийняла завідувач Шелемаха Алла Анатоліївна та практичний психолог Cеменцова Оксана.


В межах професійної практики була організована робота психологічної майстерні, у якій кожен мав можливість представити власний досвід.
Cеменцова Оксана презентувала матеріали проекту «HEART: зцілення і навчання через мистецтво». Гурська Олександра презентувала програму: «Формування психологічної готовності дітей раннього віку до ДНЗ».  Данільчук Анастасія продемонструвала роботу з мандалами та елементи танцювальної терапії. Кременецька Любов та Хімочка Наталія перенесли нас у світ казкотерапії, провівши практикум «Психологічний супровід особистості і професійного розвитку педагога за допомогою казкотерапії».
І вже традиційно результати пройдених курсів відобразилися у рефлексивних розповідях. Які без сумніву можна назвати шедеврами:

Уровень тревожности
Зашкаливал уже.
Нервы оголились,
Хожу, как в ниглиже.
Интерес рассеялся,
Силы все ушли.
Может что измениться?
Курсы подошли…

Курсы? А зачем они?
Правильный вопрос!
Ты уже не девочка,
Хватит совать нос
В умные теории,
В фрейдовский этюд.
Да тебя на лавочке
У подъезда ждут!

Позвонила Люба:
« Рано на покой,
Мы идем на курсы,
Химочка с тобой!»
А на курсах, Господи,
Да кого ж тут нет!
Кандидаты, доктора!
И в тонели свет…

Старые теории,
Но новенький подход:
Терапия красками,
Лекции- улет!
Мы в театр играли-
Про дивных поросят…
(Здесь такие истины
Коллеги говорят!)

Я забыла, начисто,
Про лавку и хандру
И, наверно силы,
Все-таки найду.
Всей, спасибо, кафедре,
За такой релакс,
Уношу я знания.
Вы все - высший класс!

Я не буду ждать теперь
Долгие 5 лет.
Вам, спасибо от души
За науки свет!
Если, вдруг, сомнения-
Быстренько, я к Вам -
(За советом, помощью-
Я иду к друзьям!)

Вы мне не откажите,
Ведь теперь я Ваша!
С чувством благодарности,
Химочка Наташа!

(інші рефлексивні розповіді будуть завантажені 06.04.2016)

  
Шановні, практичні психологи ДНЗ, ми вдячні за вашу активність, відкритість, зацікавленість впродовж курсів!


Запрошуємо усіх до співпраці у міжкурсовий період!

До нових зустрічей!










Комментариев нет:

Отправить комментарий